Over ons

Over ons

De dorpsnaam Rijs (Fries: Riis) schijnt al in 1333 te worden genoemd in de geschriften van de monniken welke hun klooster hadden bij Stavoren en later bij Hemelum. In Rijs stond een kapel met daarin Maria en het dorp werd een soort van bedevaartsoord. Tegenwoordig is van kloosters, monniken en kapellen niets meer terug te vinden in Rijs. In de meer recente geschiedenis, de periode na ca. 1800, spelen de families Van Swinderen (Huize Rijs) en De Wildt een belangrijke rol. Deze rijke families lieten bossen aanplanten op de arme zandgronden van Gaasterland voor de houtproductie. Hout was handel en de eiken schors en ‘eiken hakhout’ (looizuur) werd gebruikt voor de verwerking van leer in o.a. Duitsland. Ook liet Van Swinderen de Luts uitgraven. De Luts was een afwateringsriviertje van de hoge zandgronden van Gaasterland. Nu verbind de Luts het Slotermeer met de Fluessen. De Luts loopt dwars door de bossen en was een belangrijk afvoerkanaal voor het gekapte hout. Weer later ontstond, rond 1900, op de plek waar nu Op Paed is gevestigd een steenfabriek: ‘Steenfabriek Friso’.

De klei voor deze stenen werd eerst uit nabij gelegen ‘leemputten’ gehaald. Deze zijn nog te vinden in de weilanden rondom ons. De kwaliteit van de leem was echter slecht. Daarom werd klei gehaald in Noord-Friesland. Deze werd aangevoerd over de Luts en de vaart naar Rijs (dezelfde vaart waaraan Op Paed gelegen is!) Transportkosten waren op die manier echter te hoog waardoor de steenfabriek ophield te bestaan. In en op de loodsen en terreinen van de steenfabriek werd tijdens de eerste wereldoorlog een “Belgenkamp” opgezet. Er werden Belgische militairen gehuisvest die waren verdreven tijdens WO-I.

“Onze” vaart, een paar gebouwen, de bruggen en terrein indeling zijn tegenwoordig nog te herkennen. Op de fundamenten van de steenfabriek is sinds de 50-er jaren Bouwbedrijf Van der Zee gevestigd (naast ons).

Wij van Op Paed rijden en varen zelf al jaren door deze prachtige omgeving met die indrukwekkende geschiedenis. En het verveelt nooit. Kijk snel bij uw favoriet en ontdek de vele mogelijkheden.

Sloepverhuur, bootverhuur, punterverhuur, solexverhuur, scooterverhuur en 2CV (Eend)verhuur: Ons uitgebreide pakket, verpakt in geweldige arrangementen.