Over ons
Aan het roer van Op Paed staat Anne van der Zee, een geboren en getogen Fries. Nog altijd woonachtig in het dorp Rijs, vlakbij bos en (IJssel)meer.
Met de start van Op Paed kwam er in 2009 een lang gekoesterde wens uit: eigen baas zijn met het bedrijf aan huis. Dat hij daarmee veelvuldig dichtbij het water actief is in de buitenlucht en als klap op de vuurpijl lekker kan sleutelen aan ‘alles met twee wielen en een motortje’ stemt hem dik tevreden.
“We begonnen vol enthousiasme in 2009. Het voelde goed om eigen baas te zijn. Maar ik realiseerde me pas later dat ik van mijn hobby’s mijn werk gemaakt heb. Het kan niet mooier!”
Als kind groeide Anne voornamelijk op in de buitenlucht, leerde als 8-jarige zeilen op de smalle ‘Rijstervaart’ en stortte zich later op het plankzeilen, oftewel: windsurfen. Eerst op – nu ouderwetse – grote planken, gekscherend ‘deuren’ genoemd. Naarmate zijn techniek verbeterde en hij meer plezier kreeg in het zeilen werden de planken kleiner. Zo lang het water vloeibaar was, bedwong Anne zelfs onder de meest koude omstandigheden de golven op het IJsselmeer. Bij windkracht 6-7 ontstaan er namelijk op de Gaasterlandse zandbanken golven tot wel 2 meter! Hoewel er nog steeds een collectie surfboards in Anne zijn bezit is, liggen ze tegenwoordig voornamelijk op het droge. De zongebruinde huid van nu komt nog altijd van het vele buiten zijn, maar dan vanwege de hedendaagse bedrijvigheid met Op Paed.
Zijn eerste solex kostte nog geen 5 gulden. Anne kocht hem als 11-jarig ventje en ontwikkelde als puber een grote liefde voor het sleutelen aan brommers, solexen en motoren. Nog altijd heeft hij hier plezier in en zijn kennis op dit vlak komt hem nu nog regelmatig van pas. Het onderhoud aan de meer dan 70 solexen en de momenteel ca. 20 scooters verricht hij dan ook helemaal zelf. Op andere fronten ondersteunen zijn vrouw Doutsje en de inmiddels volwassen kinderen graag in de bedrijfsvoering.
“We hebben vooral plezier met ons bedrijf. En krijgen vaak positieve reacties op hoe we het doen. We zeggen wel eens, we hadden 10 jaar eerder moeten beginnen!”
Maar in plaats van achterom kijken, richt Anne vooral de blik vooruit. Nieuwe arrangementen bedenken, zorgen dat al het materiaal weer klaar is voor het komende seizoen. Gasten ontvangen en hen een verrassend mooie dag bieden in de prachtige omgeving van de Friese Zuidwesthoek waarin het glooiende Gaasterland gelegen is!
Over Rijs
De dorpsnaam Rijs (Fries: Riis) schijnt al in 1333 te worden genoemd in de geschriften van de monniken die hun klooster hadden bij Stavoren en later bij Hemelum. In Rijs stond een kapel met daarin Maria en het dorp werd een soort bedevaartsoord.
In de meer recente geschiedenis, de periode na ca. 1800, spelen de families Van Swinderen (Huize Rijs) en De Wildt een belangrijke rol. Deze rijke families lieten bossen aanplanten op de arme zandgronden van Gaasterland voor de houtproductie. De eikenschors en ‘eiken hakhout’ (looizuur) werd gebruikt voor de verwerking van leer in o.a. Duitsland.
Hiernaast liet de adelijke familie Van Swinderen de Luts uitgraven. Waar van oudsher de Luts slechts een afwateringsriviertje van de hoge zandgronden van Gaasterland was, werd dit de verbinding tussen het Slotermeer en de Fluessen. De Luts was een belangrijk afvoerkanaal voor het gekapte hout en loopt dan ook dwars door bosrijk gebied.
Rond 1900 ontstond op de plek waar nu Op Paed is gevestigd een steenfabriek: ‘Steenfabriek Friso’. De klei voor deze stenen werd eerst uit nabijgelegen ‘leemputten’ gehaald, welke nog te vinden zijn in de weilanden in de directe omgeving. De kwaliteit van de leem was echter slecht. Daarom werd besloten klei uit Noord-Friesland te halen, aangevoerd via de Luts en de vaart naar Rijs. Dit is nog altijd dezelfde vaart waaraan Op Paed gelegen is! Transportkosten waren echter hoog en op den duur hield de steenfabriek op te bestaan.
In en op de loodsen en terreinen van de steenfabriek werd tijdens de eerste wereldoorlog een “Belgenkamp” opgezet. Hier werden Belgische militairen gehuisvest die waren verdreven van het front. Een paar gebouwen, de bruggen en terreinindeling die destijds in aangelegd zijn tegenwoordig nog te herkennen. Zo is op de fundamenten van de steenfabriek sinds de 50er jaren Bouwbedrijf Van der Zee gevestigd (naast ons).
Tegenwoordig is van kloosters, monniken, kapellen en kampen niets meer terug te vinden. Rijs is een bruisend toeristisch dorpje met meerdere campings, horecagelegenheden en natuurlijk het beroemde naar het dorp genoemde bos wat ons scheidt van het IJsselmeer.
Wij van Op Paed rijden en varen zelf al jaren door deze prachtige omgeving met die indrukwekkende geschiedenis. En het verveelt nooit. Rondtouren in onze omgeving of net als de houttransporten of leemvrachten de waterroutes volgen is volgens ons dan ook een goed idee! Ontdek onze solexen, scooters, 2CV en boten. Bij de arrangementen vind je onze succesnummers, of je nu meer van sportief bezig zijn of eten houdt. En natuurlijk neem je gerust even contact met ons op, als het toch net even anders moet.